Turpinām rakstu sēriju “Radīts Ķekavas novadā”, kurā stāstām par vietējiem Ķekavas novada uzņēmējiem. Šodienas stāsts – “Linda Griin” augu produkti.
Ģimenes uzņēmums “Linda Griin” dibināts 2010. gadā. “Fitoterapijas un veselīga uztura iedvesmoti, ražojam augstas kvalitātes veselību veicinošus un imunitāti spēcinošus Latvijas augu produktus. Mūsu uzņēmums piedāvā dažādus zāļu un ogu tēju maisījumus, kā arī unikālu superproduktu, probiotiķi – topinambūru sakņu pulveri. Mūsu pārliecība ir, ka Latvijas dabā ir viss mūsu veselībai, nepieciešamas tikai zināšanas un mūsu darbs!”, stāsta uzņēmēji.
Andris un Sanita Briķi ražotnē darbojas divatā. Arī daudzveidīgo tēju sortimentu radījuši paši, liekot lietā zināšanas un radošumu. Arhitekts Andris un psiholoģe Sanita ir uzņēmēji ar ilgu gadu pieredzi. 90. gados kopā nodibinājuši pārtikas vairumtirdzniecības firmu, kā arī darbojušies uzņēmumā “Spilva”, kur Andris strādājis par realizācijas daļas vadītāju.
Tējas ražošanu sākuši, iepriekš neplānojot, – iepazinušies ar cilvēkiem, kuri pastāstījuši par plašajām iespējam izgatavot veselīgus produktus no Latvijā plaši sastopamā auga topinambūra, kas Latvijā ienācis no Ziemeļamerikas. “Sākumā ražojām septiņu veidu tējas no topinambūru ziediem ar un bez piedevām, taču palēnām procesā bijām arvien dziļāk un nāca klāt jauni produkti,” par uzņēmuma attīstību stāsta saimnieki.
Uzņēmuma nosaukums aizgūts no zemes īpašuma nosaukuma, ko Briķu ģimene iegādājusies Birzgales pagasta Lindes parkā.
“Darbs ar tējām ir ļoti smaržīgs,” teic Sanita un uzsver, ka strādājot ar tējām un augiem, ir jābūt ļoti kārtīgam un rūpīgam. “Sadzīvē esmu pedante, un tādai jābūt arī ražotnē. Tējas, ko iepērkam, tiek vāktas no laukiem un pļavām, tāpēc nereti augus vajag pārlasīt ar rokām, lai tējā neiekļūtu nezāles un citi piejaukumi,” ar ikdienu ražotnē dalās Sanita. Tēju uzglabāšanā nepieciešams nodrošināt arī atbilstošu mitruma līmeni, lai tās saglabātu savu aromātu un nesabojātos līdz fasēšanai.
Tēju receptes saimnieki izstrādājuši paši, liekot lietā jau no bērnības ģimenē iegūtās zināšanas par Latvijā augošajiem augiem. Uzņēmēji atzīst, ka paši uz savas ādas pārbaudījuši tējas veselīgās īpašības – dzerot tējas, vairs nav veselības problēmu.
Uzņēmēji dalās arī ar pareizu tējas pagatavošanas veidu – lai neiznīcinātu tējas veselīgās īpašības, svarīgi ievērot atbilstošu ūdens temperatūru kādā tēja tiek pagatavota. Vislabākā temperatūra ūdenim tējas pagatavošanai ir 80 grādi – uzvārīts, tomēr nedaudz atdzesēts ūdens. Svarīgi atcerēties, ka daudzu tēju, piemēram, kumelīšu tējas, īpašības mainās atkarībā tieši no ūdens temperatūras – ja kumelītes pavārīs, tā būs piemērota vienai kaitei, taču, ja ūdens būs vēsāks, ārstēs citu saslimšanu.
Darba ražotnē ir daudz – “Linda Griin” tējas iecienījuši mazo ekoveikaliņu klienti, tās saviem klientiem piedāvā arī restorāni un viesnīcas. Tējas var iegādāties e-veikalā vai veikalos visā Latvijā.