Turpinām rakstu sēriju “Radīts Ķekavas novadā”, kurā stāstām par vietējiem uzņēmējiem. Šodien otrais stāsts – “Spēkozola Garšvielas”.
Ķekavas novadā darbojas mājražotāja Ineta Ozola, kas izveidojusi “Spēkozolu Garšvielas”. Ineta ar lielu mīlestību un rūpību veido dabīgas, aromātiskas un veselīgas garšvielas. Šī ideja aizsākās pirms pāris gadiem, kad Ineta eksperimentēja ar kaltētu dārzeņu, garšaugu un savvaļas augu kombinācijām. Saprotot, cik lielu vērtību sniedz dabiskas sastāvdaļas – bez liekiem sāļiem, garšas pastiprinātājiem un mākslīgām piedevām, no nelieliem eksperimentiem radās uzņēmums, kas piedāvā plašu garšvielu klāstu.
“Spēkozolu Garšvielas” nav tikai produkti – aiz katra maisījuma stāv mana personība, mana dzīves pieredze un mīlestība pret dabu. Jau kopš bērnības esmu lasījusi ārstniecības augus un kaltējusi tos šķūnītī,” stāsta Ineta.
Ineta ir dabas mīļotāja un radoša dvēsele, kurai patīk eksperimentēt un radīt ko unikālu. Daba viņai ir gan iedvesma, gan spēka avots, un tā vienmēr ir bijusi blakus – no bērnības pļavām līdz šodienas garšvielu radīšanai. Garšvielu saimniecei piemīt zinātkāre, vēlme izzināt un radīt ko jaunu. Viņa arī stāsta, ka nepieciešama arī liela pacietība, jo katrs process dabā prasa savu laiku.
Ineta sevi raksturo kā cilvēku, kuram patīk darboties ar rokām, just augu smaržu, garšu un enerģiju, tāpēc katrs “Spēkozolu Garšvielu” maisījums ir veidots ar sirdi un rūpību, lai cilvēki varētu izbaudīt tīras un dabīgas garšas.
Covid-19 laikā mājražotāja padziļinājusi savas zināšanas kursos “Ārstniecības augi un garšaugi – bizness vai jauns hobijs?” Bulduros, kur sapratusi, ka garšvielu ražošana ir tieši tas, ar ko patiesi vēlas nodarboties. Pēc kursiem iegādājusies augļu žāvētāju un sākusi nodarboties ar tēju žāvēšanu. Vasarā izmēģinājusi kaltēt garšaugus un dārzeņus no sava dārza: “Sasmalcināju, pievienoju sāli un tā tapa mans pirmais garšvielu maisījums,” stāsta Ineta.
Ražošanas process Inetu aizrāva un viņa sāka eksperimentēt, iegādājās grāmatas, sāka attīstīt zināšanas un saprata, ka savu hobiju var pārvērst arī biznesā. Ineta izmācījās mazā biznesa kursos un izstrādāja savu biznesa plānu: “Tā kļuva par manu dzīves vīziju – naktīs negulēju, bet sapņoju, eksperimentēju ar garšām, veidoju savu garšaugu dārzu un ierīkoju telpu ražošanai”.
Uzņēmuma zīmols tapa ar rūpību. Ineta pati zīmēja uz lapas logo un centās to izveidot datorā, bet beigās dēla draugs palīdzēja īstenot viņas vīziju. Līdz uzņēmuma izveidei pagāja trīs pārdomu gadi, kad Ineta, kā pati saka “sēju sēklu” savā prātā, līdz beidzot “Spēkozolu Garšvielas” kļuva par oficiālu ražotāju.
Uzņēmēja īpaši lepojas ar to, ka garšvielu maisījumiem tiek izmantoti augi un dārzeņi no Latvijas audzētājiem, kā arī savvaļas augi un meža veltes, kuri tiek ievākti ar rūpību un cieņu pret dabu. Katru sastāvdaļu Ineta izvēlas intuitīvi, ieliekot tajā zināšanas par dabas spēku. Tā ir iespēja ne tikai radīt garšvielas, bet arī nest cilvēkiem veselību un enerģiju caur ēdienu. Viņas lielākais gandarījums ir brīži, kad cilvēki atklāj jaunas garšu nianses un saka: “Tavs maisījums padarīja manu ēdienu īpašu!” Tas dod Inetai spēku turpināt darboties un attīstīties.
“Ja arī tev ir svarīga tīra un dabīga garša ikdienas ēdienā – priecāšos, ja iepazīsi “Spēkozolu Garšvielas”!” aicina Ineta. Viņa ar lepnumu saka, ka tas, kas reiz bija tikai sapnis, ir kļuvis par realitāti, un tas ir tikai sākums.
Garšvielas var iegādāties Ķekavas tirdziņos, kā arī pasūtīt, sazinoties sociālajā tīklā Facebook